Psihologija sporta

Danas je poznato da vrhunskog sportistu kreira konstelacija faktora fizičke, ali i psihičke spremnosti i nijedan od tih faktora ne bi smeo da se ispusti iz vida.

 

Children (7-9 years) with basketball coach (30s) in gym.

 

Sport u današnjem svetu predstavlja jedanu od najmasovnijih tekovina ljudske kulture, bilo iz perspektive takmičara ili navijača. Ako uzmemo u obzir sve faktore koji su povezani sa sportom iz pozicije takmičara kao što su publika i navijači, sponzori, sportska oprema, konkurencija, publicitet, novinari, mesto u timu, uslovi za trening, zdravlje sportiste, povrede, nivo fizičke spreme, razvijenost motornih, psihičkih i intelektualnih sposobnosti koje se danas zahtevaju od sportiste – onda ova činjenica nije ni malo iznenađujuća.

 

S druge strane, sport je dostigao takav nivo profesionalnosti i zrelosti da je navedene faktore gotovo neophodno uzeti u obzir ako govorimo o uspešnom bavljenju sportom. O tome svedoči uključenost stručnjaka iz drugih, ne-sportskih oblasti kao što su medicina, menadžment, marketing, mediji, psihologija, nutricionizam i dr.

 

Zbog svega navedenog sport dobija novu dimenziju i postaje znatno izazovniji – zbog čega je na današnje sportiste izvršen znatno veći pritisak nego što je to bilo u periodu kada se fizička spremnost takmičara uzimala kao isključiv preduslov za uspeh.

 

Psihološka podrška sportistima je u današnje vreme uobičajena i tu smo da Vaše bavljenje sportom učinimo što kvalitetnijim i efikasnijim kroz naše usluge o kojima možete pročitati više u meniju sa desne srane.

 

sport team

 

Zato se pitanje sportskog učinka, kvaliteta igre i konačno, pobede ili poraza ne može uvek dovesti u vezu sa fizičkom spremom, kondicijom, dobrom taktikom ili uigranošću tima. Postoje sportisti i timovi čija je spremnost po navedenim segmentima bili maksimalna, a ipak nisu ostvarivali željene rezultate.

 

Razlog tome je što postoje i drugi, psihološki faktori kao što su sportska motivacija, nošenje sa porazom, kontrola emocija, kvalitet komunikacije između trenera i igrača, nivo stresa pod kojim se sportista nalazi, smirenost i staloženost, samopouzdanje, osobine ličnosti igrača i kako tim funkcioniše. Ovi fakotri ponekada mogu biti, a često i jesu, presudni u igri.

 

Naučna istraživanja iz ove oblasti potvrdila su koliko navedeni faktori mogu biti povezani sa sportskim učinkom i kvalitetom performansi. Postojeću problematiku u ovim oblastima teško je popraviti jednostavnim povećanjem intenziteta treninga i većem broju sati provedenom na terenu što je veoma rasprostranjeno ali nadasve pogrešno uverenje, čija slepa primena može dovesti do kontraefekata.

 

Psihologija sporta je mlada i perspektivna naučna disciplina koja proučava ove faktore i njihovu povezanost sa ponašanjem osobe u različitim oblicima sportske aktivnosti, te svoja saznanja prenosi na ravan prakse, odnosno sportskog terena. Uz pomoć ovih saznanja psiholozi mogu da opišu, objasne, predvide i utiču na ta ponašanja – kako bi ona bila usmeravna u pravcu povećanja sportske kompetentnosti, prevazilaženja poteškoća i ostvarivanja punog potencijala sportista. Danas je poznato da vrhunskog sportistu kreira konstelacija faktora fizičke, ali i psihičke spremnosti i nijedan od tih faktora ne bi smeo da se ispusti iz vida.

 

ali

 

Neki od problema u sportu koji nastaju usled delovanja psiholoških faktora mogu se prepoznati kao:


  • Znatno bolja igra na treningu nego na takmičenjima
  • Pad koncentracije i pažnje tokom igre u odnosu na uobičajen nivo
  • Problemi sa samopouzdanjem
  • Nemogućnost kontrole emocionalnih reakcija i njihov uticaj na igru
  • Smanjena motivacija na treningu/tokom igre
  • Loša komunikacija u timu (između igrača i trenera, između saigrača)
  • Ravnodušnost ili preterano “izgaranje” na utakmicama

 

Ukoliko se prepoznajete u nekoj od ovih situacija ili smatrate da Vam po navedenim pitanjima naše konsultantske usluge mogu biti od pomoći, budite slobodni da nas kontaktirate.