“Ne želim da budem posledica svojih okolnosti. Želim da budem posledica svojih odluka.”

U proseku, 8 sati radnog vremena svakoga dana provedemo na poslu. Ukupno je to čak 1/3 našeg života. Na poslu smo pre svega da bismo zadovoljili svoje egzistencijalne potrebe i sigurnost. Zato što radeći provedemo velik deo svog života, na poslu težimo da zadovoljimo i druge potrebe kao što su socijalne potrebe, potrebe za pripadanjem, potrebe za priznanjem i potrebe za samoaktualizacijom i razvojem svog potencijala.  Zaposleni koji je u mogućnosti da kroz svoj posao razvija svoj potencijal, oseća se ispunjeno i motivisano, a kada je takav, daje najbolji rezultat u poslu. Upravo iz tog razloga, osmislili smo trening koji omogućava zaposlenima da nauče kako da radeći razvijaju svoj potencijal. Ovaj trening sadrži znanja, tehnike i alate uz pomoć kojih se razvija proaktivnost, samomotivacija i kreativnost u poslu. Trening sadrži interaktivne vežbe kroz koje se proaktivnost, inicijativa i samopouzdanje razvijaju kao veštine i sposobnosti.

Proaktivnost i inicijativa

Biti proaktivan znači samostalno raditi stvari koje unapređuju određeni proces, bilo na ličnom ili poslovnom planu, bez nečije naredbe ili direktnog očekivanja da se to uradi. Proaktivnost je snažno povezana sa produktivnošću i ličnim osećajem satisfakcije. Proaktivnost je dobra za pojedinca zato što mu pomaže da se oseća dobro i na putu ka ostvarenju ciljeva, kao i da u većoj meri ostvaruje ciljeve. Proaktivnost je orijantisana na budućnost, na promene i za nju je potrebna hrabrost i samopouzdanje. 

Samopoudzanje

Koliko puta i koliko često ste sigurni u nešto, a da kada to treba da iznesete – ili se povlačite, ili drugima delujete nesigurno u sebe. To nije nužno problem Vaše ličnosti, niti vaših sposobnosti. Samopouzdanje je složena kategorija na koju utiče više faktora. Ono jeste povezano sa Vašim osobinama ličnosti i sposobnostima, ali ne uzročno-posledično. Na jačanju samopouzdanju treba raditi i izvan domena poznavanja materije ili delova procesa u kojem je ono potrebno, upravo zato što je samopouzdanje složena psihološka kategorija. 

Sadržaj obuke

Uvod u proaktivnost

Uvid u trenutne kapacitete učesnika treninga za proaktivnost

Vežbe za podsticanje proaktivnosti i inicijative

Tehnike za podsticanje proaktivnosti i inicijative

Samopouzdanje

Očekivani efekti nakon obuke