You are currently viewing Od čega zavisi sreća ? 7 saveta za ostvarenje Vaše sreće

Od čega zavisi sreća ? 7 saveta za ostvarenje Vaše sreće

¨Sreća se svakome ukazuje prema njegovim shvatanjima¨

Abdul Tajib

Pitanje sreće je individualno za svakog čoveka. Dakle univerzalna formula sreće ne postoji. Pitanje je „Šta je ono što predstavlja sreću za mene?“ Svako želi da oseti tu istinsku sreću koja izmiće mnogima od nas. Nastavite sa pitanjem: ¨Da li je danas bio dobar dan?¨ i „Zašto“?. Odgovor na prvo pitanje će biti da, ukoliko ste danas bili srećni. Upravo iz tog razloga je bitan odgovor na drugo pitanje.

Dakle, ne samo da li sam srećan, već i zbog čega.

Dr. Geshi Kelsang Gyatso tvrdi da je naš um kao balon na vetru kojeg nose eksterne situacije i stanja. To je onaj osečaj kada sve što želimo ide kako smo planirali, ali kad nešto zastane ili kada radimo npr. sa kolegom kojeg ne volimo, onda naš osećaj sreće nestaje.

Prema tome, dokle god naši odgovori na pitanje zašto, zavise od spoljašnjih situacija, uslova i drugih ljudi kojima objašnjavamo našu sreću, mi nećemo moći da održavamo tu sreću na duže staze. Pošto su sreća i nesreća stanja mašeg uma, njihovi pravi uzroci ne mogu biti pronadjeni izvan uma.

Profesor Raghunathan na Teksaškom univerzitetu predaje izuzetno popularan kurs o sreći koji je prošlo više od hiljadu studenata. On je objašnjavao da se neki samogenerisani faktori uvek ispreče sreći. U njegovoj knjizi: ¨Ako si tako pametan, zašto nisi srećan?¨, Raghunathan te faktore naziva  grehovima sreće. Oni uključuju potragu za superiornošću, želju da se bude u centru pažnje, želju za kontrolom drugih i ishoda, i nedavanje sreći puno prioriteta. On kaže da što si pametniji i uspešniji, veća je šansa da ćes počiniti ove grehove.

Na početku ovog teksta rekli smo da je sreća individualna stvar. Iz tog razloga ne možemo Vam dati „recept“ ili „uputstvo za upotrebu“ kako biste ostvarili sreću na duge staze. Ovakva sreća postiže se konstantnim radom na sebi i samoaktualizacijom.

Međutim, ovih 7 korisnih vežbi iz knjige dr. Geshi Kelsang Gyatsa svakako će Vam biti od pomoć na putu ka Vašoj sreći:

  • Učinite sreću prioritetom. Podsetite sebe, upravo pre donošenja važnih odluka, da je sreća Vaš cilj u životu. Bitno je da shvatite da sreća isključivo zavisi od Vas samih.
  • Pokažite zahvalnost nekome ko je imao pozitivan uticaj na Vaš život. Uticaj koji Vas je možda pokrenuo ka promeni koja Vas i danas čini srećnim.
  • Vežbajte kreativni altruizam, „random“ delima dobrote. Mi zaista dobijamo puno od radosti radeći nešto za druge ljude i pomažući drugima.
  • Vodite zdrav život. Spavajte dobro, jedite dobro i vežbajte. Dani ispunjeni pozitivnim aktivnostima pomažu da se bolje osećamo mentalno, a nakon dobrog sna fizički odmorimo.
  • Naučite da oprostite. Ispostavilo se da kada smo zlopamtilo, nas boli više nego osobu zbog koje pamtimo ta loša dela. Jer ukoliko je naš um prožet lošim mislima i negativnim osećanjima, čak i ako su spoljasnji uslovi pozitivni, biće skoro nemoguce da osetimo sreću.
  • Naučite da mislite da, iako ono što se dešava nekada ispadne trenutno loše, čak će i to biti dobra stvar za Vas kasnije.
  • Zaboravite na prošlos i budućnost. Vežbajte svesnost, samo bivajući u momentu, ovde i sada. Bivajući u momentu postajemo svesni samih sebe, naših želja i novih ciljeva koji su nam izuzetno dostižni usled malo motivacije.

Drugim rečima, nije ono sta se dešava to što nas čini nesrećnima.

Kako mi reagujemo i doživljavamo ta dešavanja, to odlučuje da li smo srećni ili ne.