You are currently viewing Kako se pripremiti za intervju i razgovor za posao

Kako se pripremiti za intervju i razgovor za posao

Došlo je vreme za traženje posla. Poslali ste nekoliko biografija i eto prvog poziva na razgovor za posao. Osećate grč u stomaku, srećni ste, ali javila se anksioznost. Bitno je da znate da je to normalna i prirodna reakcija. Nikada niste bili na razgovoru za posao, a ovo je za Vas važna i velika životna promena, ali isto tako zdrava i razvojna promena. Stoga je prisustvo aksioznosti kod ovakvih promena veoma prirodno. Čestitamo Vam! Vreme je da se pripremite za intervju.

U narednom tekstu pokušaćemo da Vam damo smernice kojima ćete tu napetost ptretvoriti u pozitivnu tremu, jer anksioznost često može uticati na Vas tako što će generalno umanjiti vaše prezentacione sposobnosti ili uticati da ostavite loš utisak na intervjuera. Prvi utisak veoma  je važan jer znatno utiče na to kako Vas poslodavac procenjuje.

Intervju ili razgovor za posao je jedan od najvažnijih koraka u zapošljavanju. On je prilika da pokažete sebe u najboljem svetlu i napravite nadogradnju onoga što piše u Vašoj radnoj biografiji (CV). Kako biste izbegli tremu i omogućili sebi da date svoj maksimum, najvažnijie je napraviti dobru pripremu.

Informišite se o radnom mestu i organizaciji u kojoj ste konkurisali za posao

Važno je znati istorijat organizacije, kao i podatke o poslovanju, proizvodima i uslugama. Dobra informisanost, kod poslodavca, ostavlja utisak o zainteresovanosti, a Vama pruža mogućnost da ,,pronađete svoje mesto” u organizaciji. Intervjuer će Vas možda pitati: “šta znate o našoj organizaciji“ ili o radnom mestu za koje ste konkurisali: “kako ste razumeli posao na ovom radnom mestu”

Dobro organizujte i isplanirajte dolazak, najbolje nekoliko minuta pre početka razgovora. Na taj način pokazujete preciznost i  zainteresovanost za posao, a sebi ostavljate dovoljno vremena da odahnete i pripremite se.

Prilikom upoznavanja održite kontakt očima i zapamtite ime onog ko Vas intervjuiše. Na taj način pokazujete samopouzdanje, koncentrisanost i zainteresovanost kako za organizaciju tako i za budućeg kolegu. Kratak, ali dovoljno jak stisak prilikom rukavanja je najbolji izbor prilikom upoznavanja.

Sačekajte da Vas ponude da sednete. To je ujedno i stvar bontona i stvar poštovanja. Sedite uspravno, delujte koncentrisano i zainteresovano. Budite dobar slušalac, kao i dobar govornik. Smešite se!

Odaberite svedenu i urednu odeću, bez jarkih boja i upadljive šminke. Unapred se raspitajte o eventualnom propisanom oblačenju u firmi (dress code). Važno je da delovi odeće, šminke ili nakita ne odvlače pažnju od onoga što govorite. Odaberite neutralan parfem.

Ponesite svoju radnu biografiju (CV) i propratno pismo. Propratno pismo je dopuna onoga sto piše u Vašoj radnoj biografiji. Ono treba da bude u bliskoj vezi sa onim što piše u samom oglasu na koji ste konkurisali, odnosno, da ponudi konkretnije informacije o stavkama u CV-u. Ukoliko imate pisma preporuke bivših poslodavaca, ponesite ih sa sobom i ponudite intervjueru. Takođe, ponesite sve licence i sertifikate koji mogu biti relevantni za tu organizaciju.

Kada Vam postave pitanje o plati – čuveno pitanje kojeg se svi plaše i za koje svi imaju svoju teoriju. Neki kažu “tražite više” jer ako kažete manje, onda će Vam i dati manje. Drugi kažu “tražite manje” jer tako pokazujete skromnost. Istina  je da ovo pitanje uopšte nije od suštinske važnosti i da je plata za to radno mesto na koje ste konkurisali verovatno već određena. Ovo pitanje intervjueri postavljaju da provere Vaša očekivanja i koliko biste bili zadovoljni na tom radnom mestu, a ne iz razloga da bi na osnovu Vašeg odgovora Vama odredili platu. Prava stvar koju treba da uradite je da se informišete o prosečnoj zaradi u tom poslu za koji ste konkurisali i kažete da očekujete tu prosečnu zaradu ili malo više od toga. Naravno, odgovor na ovo pitanje zavisi i od samog radnog mesta/firme u kojoj ste konkurisali kao i Vašeg prethodnog radnog iskustva i karijernog cilja.

Kada Vam postave neobična  pitanja – kao što su “koja ja Vaša omiljena boja” ili “ako biste bili od nekog materijala od čega biste bili” ili “koja biste životinja bili” nemojte misliti da je ovo dubiozna psihoanaliza, jer prevelikim razmišljanjem o tome  šta da kažete možete dati bizaran i zbunjujuć odgovor. Ovo su projektivna pitanja namenjena proceni Vaše ličnosti. Budite ono što jeste jer vi zaista jeste i treba da budete Vi. Opustite se i dajte iskren odgovor na ta pitanja bez previše razmišljanja.

Vežbajte – verovatno će Vam postaviti neka od sledećih pitanja “Zašto da izaberemo baš  vas” “Navedite 3 osobine koje Vas najbolje opisuju” nešto o vašem prethodnom obrazovanju i prethodnom radnom iskustvu ukoliko ga imate. Dobra piprema je ključ uspeha za dobar intervju. Nađite nekoga ko će Vam postavljati ova i pitajte ga kakav ste utisak ostavili na njih. Vežba je ključan faktor dobre pripreme za  intervju.

Samopouzdanje je, pored dobre pripreme, jedan od ključnih faktora prilikom odlaska na intervju. Ono se stiče radnim iskustvom i školovanjem, kao i iskustvom odlaska na razgovor. Dakle, ne izbegavajte odlazak na intervju bez obzira da li Vam je to ,,posao iz snova” ili razgovor u organizaciji u kojoj Vam nije krajnji cilj samo zapošljavanje.

Kako biste izbegli neke od najvećih grešaka prilikom razgovora za posao, dobro je izbegavati neke od sledećih stavki:

Negativni gestovi. Trudite se da ne izgledate nervozno. Izbegavajte nameštanje kose, nakašljavanje, grickanje olovke i slično.

Preopširno odgovaranje. Jednostavni odgovori smanjiće mogućnost pravljenja grešaka i nejasnih izjava, koji mogu dovesti do povećanja treme.

Upadanje u reč. Bez obzira što biste imali šta da kažete i pre nego što intervjuer završi sa izlaganjem ili pitanjem, važno je sačekati momenat za razgovor. Prirodan tok razgovora omogućiće Vam odgovaranje ili nadovezivanje, kao i mogućnost postavljanja pitanja.

Davanje neistinitih informacija. Neophodno je davati istinite podatke kako u radnoj biografiji, tako i na samom intervjuu. U suprotnom dovodite u pitanje istinitost i realnih podataka, kao i sopstvenog integriteta.

Intervju je dvosmerna relacija. Dobra priprema je važna za davanje odgovora, ali i za postavljanje pravih pitanja. Postavljanje pitanja prilikom razgovora omogućiće Vam dobijanje boljeg uvida u samu organizaciju, a pokazaće Vašu inicijativu i zainteresovanost za posao. Naoružajte se pravim pitanjima i omogućićete sebi da impresionirate poslodavca, a i prikupite informacije do kojih želite da dođete.