You are currently viewing Spavajte bolje ! 10 saveta za bolji san

Spavajte bolje ! 10 saveta za bolji san

Spavanje i kvalitet sna igraju važnu ulogu u dobrom zdravlju i blagostanju tokom Vašeg zivota. Bolji san u pravo vreme može Vam pomoći u zaštiti Vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Stres, obaveze, brzina i moderan način života znatno smanjuju mogućnost kvalitetnog sna koji je toliko neophodan. Kod dece i mladih posebno, dobar san pomaže rast i razvoj. Kvalitet sna utiče na Vaše svakodnevno fukcionisanje – produktivnost, emocije, snagu, motivaciju.

 

Spavajte bolje, izgledaćete mlađe i osećaćete se energičnije!

 

Dobar san nije nedostižan. Sve što treba da uradite je da sami sebi predočite spavanje kao prioritet i da ispratite naših 10 saveta za ispunjenje lagodnog sna koji je svima potreban!

1. Uključite Vaš prekidač za san: Povećajte nivo serotonina (koji je izuzetno značajan za dobar san) tako što ćete konzumirati hranu koja je bogata triptofanom – čokolada, ćureće meso, piletina, jaja, puter od kikirikija, seme bundeve i orasi – dva do tri sata pre spavanja. Kvalitetna ishrana izuzetno obogaćuje i pomaže kvalitetan san!

2. Ugasite elektroniku: Ugasite telefone, tablete, televizor, svu elektroniku makar sat vremena pre nego što odete da spavate. Svetlost koja zrači može da prekine ciklus sna. Zanimljiva činjenica: Ljudi koji nemaju televizor u svojoj spavaćoj sobi imaju 50% više seksa od onih koji imaju!

3. Postignite ZEN: Stvorite udoban ritual za spavanje. Trideset minuta pre nego što odete da spavate, vežbajte duboko disanje ili meditirajte. Oni Vam pomažu da usporite i da pustite tenziju i anksioznost da polako ispare.

 4. Napravite atmosferu: Prigušite svetla trideset minuta pre spavanja, zatvorite zavese ne bi li svetlost sa ulice nestala, i dodajte blage zvukove kakve nam npr. pruža mašina za spavanje stvarajući zvukove talasa, blage kiše i prašuma. Sa sigurnošću ćete se opustiti i utonuti u san s lakoćom.

5. Uložite u dušek na kojem spavate: Stavite novac tamo gde je dušek (ne mislimo ispod njega!) Kupite jedan koji savršeno odgovara Vašim leđima, koji ih podržava i koji ima odgovarajuću temperaturu – i pružite sebi vreme da se sami uverite u sve pogodnosti. Posle toga, izaberite prostirku koja blokira alergene da nađu svoj put do Vas i prekinu Vaš divan san.

6. Opustite se: To važi i za Vas i za Vašu sobu. Kako? Prijatna, hladnija i mračnija soba pomaže vašem telu da na temperaturama od 19-22 stepena pokrene produkciju melatonina koji će Vas uspavati. Što se tiče odeće, manje je bolje (Vaš/a partner/ka će se složiti sa nama!) Vaša pidžama bi trebalo da bude hladna i široka radi Vaše veće udobnosti.

7. Zadajte sebi vreme kada idete da spavate: Prvo, razmislite koliko će Vam trebati da uradite sve stvari pre spavanja – pravljenje ručka za sutra, pranje zuba itd. – i odatle krenite da zadajete sebi vreme kada idete da spavate koji će Vam dozvoliti da spavate sedam/osam sati.

8. Prevarite nesanicu: Ako ne možete da zaspite, ne borite se sa nesanicom na krevetu. Šta to znači? Posle 15min, ustanite i krenite da radite aktivnost koja Vas smiruje. (Ne, sada nije vreme da čistite kuću). Slušanje blage i smirene muzike ili meditacija, mogu da Vas usmere ka Zemlji Snova.

9. Vežbajte rano: Bavljenje sportom ili aktivnostima, će Vam pomoci da spavate bolje. Dovoljno je da vežbate sat vremena do 1h30 pre spavanja – naravno, ukoliko ne radite nešto u krevetu, što će Vam pomoći da se dobro oznojite, sto je sasvim u redu!

10. Pijte umereno: Alkohol i kofein, iako poroci u kojima se visoko uživa, koji su čak i dobri za zdravlje u određenim količinama, mogu da prekinu Vaš kontinuitet sna i da imaju negativan uticaj na njega. Izbegavajte alkohol nekoliko sati pre odlaska u krevet i ne konzumirajte kofein barem tri sata pre nego što se bacite na taj savršen dušek koji ste izabrali.

Ukoliko smatrate da treba da spavate bolje, verovatno i treba!