You are currently viewing Ša je to “bombardovanje ljubavlju”

Ša je to “bombardovanje ljubavlju”

Kada je u pitanju ljubav, uglavnom svi vole da se prepuste romantici i da uživaju u čarima ljubavnog zanosa. Ipak, koliko god to bilo lepo i primamljivo, toliko je i rizično. Naime, kada u odnos stupaju dve osobe koje se ne poznaju, teško je biti siguran u iskrenost namera i želja onog drugog. Ukoliko naspram sebe imate osobu koja nije iskrena, a ni na koji način vam to ne pokazuje, onda ona verovatno koristi tehniku bombardovanja ljubavlju. Termin bombardovanje obično ne izgovaramo u pozitivnom kontekstu. Čak i kada se radi o bombardovanju ljubavlju naslućujemo da iza toga stoji negativan prizvuk. Američki psiholozi otkrili su postojanje ovog fenomena kao nešto što se često dešava u početku veze. Problem u vezi ovog fenomena jeste da je on prividno funkcionalan i težak za primetiti, jer je često na nesvesnom nivou i kod manipulatora i kod žrtve bombardovanja ljubavlju. Obasipanje pažnjom, davanje velikih izjava, konstantna prisutnost u nečijem životu, sve to ukazuje na postojanje intenzivnog ljubavnog odnosa . Međutim, kada ovakve gestove doživljavamo već na početku veze, onda situacijua postaje sumnjiva. Tačnije, sumnjiva svima, sem akterima takvog ljubavnog odnosa. Glavni cilj osobe koja nekoga bombarduje ljubavlju jeste manipulacija i kontrola partnera. Takvu osobu je utoliko teže prepoznati, jer i ona sama uživa u pružanju pažnje i održavanju takvog odnosa. Manipulator često ni sam nije svestan svoje destruktivne uloge i baš zbog toga i sam postaje žrtva lošeg odnosa. Međutim, to ni u kom slučaju ne sme biti izgovor  za ostajanje u takvom odnosu.

KAKO OVA TEHNIKA FUNKCIONIŠE?

Početna faza podrazumeva obasipanje pažnjom, idealizaciju odnosa, velika obećanja nakon kratkog poznavanja, konstantnu komunikaciju, pri čemu je cilj stvaranje iluzije o ljubavi veka i mišljenja da je vaš partner jedan u milion i što je najbitnije navikavanje na takvu vrstu odnosa.

Kada osoba koja je inicijator takvog odnosa oseti da ste postali zavisni od istog, tada kreće kontrola i maniplacija. Ljubav i pažnja se postepeno pretvaraju u uslovljavanje, obeshrabrivanje, pretnje i kažnjavanje. U ovoj fazi, ljubav se već pretvorila u odnos diktator-podređeni. Onaj ko vas je bombardovao ljubavlju sada vas bombarduje svojim željama i stavovima, ne uvažavajući vaše mišljenje, kao i odbijajući bilo kakav kompromis.

KAKO PREPOZNATI ZNAKE?

U poodmaklim fazama ovakvog odnosa, znaci su očigledni. Njih smo upravo predstavili i osoba mora biti u dubokom negiranju ukoliko ih sama ne primećuje. Međutim, ono što je mnogo teže, jeste prepoznavanje ranih znakova ovakvog odnosa, kako bi se izbeglo da on pređe u tu opasnu fazu.

Najbitnija stvar koju treba imati u vidu jeste da će obe strane stupiti u ovakav odnos usled svojih nesigurnosti. Osoba koja manipuliše to radi da bi nadoknadila manjak samopouzdanja, a izmanipulisana osoba je najčešće u toj fazi ranjiva i potrebno joj je upravo to što manipulator u početnoj fazi pruža – idealizacija i sigurnost.

IZJAVE I POSTUPCI NA KOJE BI TREBALO OBRATITI PAŽNJU:

  • Znam da smo se tek upoznali, ali mi smo savršeni jedno za drugo.
  • Ostaćemo zauvek zajedno.
  • Čini mi se da sam tebe čekao/la celog života.

Kada se ovakve izjave daju na samom početku odnosa, legitimno je sumnjati u iskrenost namera onog ko ih izjavljuje.

U slučaju da ste spomenuli da ste tek izašli iz veze, manipulator će vas pažljivo slušati i pokušavati da vam daje korisne savete, a naročito će mu biti zanimljiv taj aspekt vašeg života, kako bi bolje procenio vase slabosti.

PREKID DESTRUKTIVNOG ODNOSA

Ovakav odnos je izuzetno teško prekinuti u najranijoj fazi, jer je to faza u kojoj smo preplavljeni optimizmom i ne razmišljamo hladne glave. Međutim, koliko god nam bilo prijatno, ipak je poželjno obratiti pažnju na rane znake manipulacije, kako bismo se poštedeli bola i razočaranja, koji nakon toga slede. Ukoliko odnos pređe u fazu maltretiranja i manipulacije, jedini način da to prestane jeste da se odnos i kontakt sa tom osobom trajno prekine. Paradoksalno, osoba koja je izmanipulisana često ne želi da napusti odnos u kom pati, najčešće jer ne želi da odbaci iluziju i da prizna sebi da to ipak nije bila ljubav veka i da je bila zlostavljana i izmanipulisana. Prevazilaženje ove situacije je bolan i spor proces, koji iziskuje veliku snagu i volju da se preuzme odgovornost za sopstveni život. Sa druge strane, osećaj da samostalno upravljamo svojim životom i da sa drugima razgovaramo i savetujemo se, a ne izvršavamo nečija naređenja, pruža dodatno samopouzdanje, koje je upravo u ovakvim situacijama neophodno.

Ljubav je lepa i od nje ne bi trebalo odustati čak i ako ste bili žrtva ljubavnog bombardovanja. Ono što ne smemo zaboraviti jeste činjenica da ona nikada ne znači zarobljavanje, U njoj nema mesta za manipulaciju i prisilu. Ljubav podrazumeva sjedinjavanje dve slobodne jedinke koje ne teže da pokore jedna drugu, već da tu slobodu nastave uzajamno da grade i dopunjuju.